Tokaji Lösz Arcai borkóstoló
Tizenegy tokaji pincészet tart közös borkóstolót annak érdekében, hogy együtt hívják fel a figyelmet a tokaji löszre. A borfogyasztóknak és a szakmának azon boraik segítségével kívánnak bizonyítani, amelyek alapanyaga ilyen talajtípusról származik. A 2011. szeptember 7-én, a Borfesztivál első napján megrendezésre kerülő kóstolónak a Budai Várban található Magyar Borok Háza ad otthont. Jegyek kizárólag elővételben és korlátozott számban állnak rendelkezésre.
A lösz talaj fontossága kapcsán Alkonyi László, a www.tokajwine.net szakírója, a következőképpen foglalta össze tapasztalatait: „A lösz olyan Hegyaljának, mint egy családnak a titkos aranytartalék, amiről elfeledkeztek a nagyszülők, s most boldog izgalommal ássák elő az unokák a kertben. A löszös dűlőket sokáig lenézték, lekezelték, s most hirtelen felragyogtak. Éppen csak fel kell ismernünk - együtt. Borásznak és fogyasztónak ugyanis csak összefogva van esélye arra, hogy kiemeljék, s felnyissák a tetejét ennek a veretes kincses ládának.”
A minőségi borokról beszélve erre a talajtípusra sokan nem fordítanak kellő figyelmet úgy, hogy nincsenek is tisztában pontos jellemzőivel. A téma jobb megértése érdekében megszólaltatott geográfus, dr. Vitányi Béla a kóstolóra való alaposabb felkészülést elősegítendő, összefoglalta számunkra a legfontosabb tudnivalókat: „A lösz kőzet! Elsősorban homokliszt szemcsékből áll, ennek mérete 50-120 mikron, melyet a mészkéreg lazán összecementál, fakó sárga színű, egynemű, vízáteresztő, porózus laza kőzet. Szél által felhalmozott poranyagból képződik. Mállás és talajképződés eredményeképpen jó minőségű löszsorozat jön létre számos kultúrnövény talajaként. Ásványi összetétele rendkívül sokféle.”
A Tokaji Lösz Arcai kóstolón a következő pincészetek borait lehet majd megkóstolni: Balassa Bor, Demeter Zoltán, Dorogi Testvérek, Gizella Pince, Hétszőlő, Hímesudvar, Kikelet Pince, Paulay Borház, ifj. Szepsy István, Tokaj Kereskedőház, Zöld Birtok.
A kóstoló részletei:
www.vinoport.hu/index.php?node=3683